Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Да, най-голямата ми мечта – да правя музика, така както аз я усещам, е факт. Да имаш свободата да правиш това, което обичаш, е мечта, която пожелавам на всеки да реализира. Но за мен мечтите са път, те не са крайната цел и с времето се променят и могат да донесат много повече, отколкото сме си представяли.

И тази година не пропусна да ни поднесе невероятни изненади с групата. Да открием концерта на световно известния квартет BOND в София и да бъдем на една сцена с тях беше огромна чест и велико удоволствие! Получихме толкова комплименти от тях за нашия музикален сет и за това, че звучим страхотно. Обърнаха специално внимание на аранжиментите, които имаме. Бях на седмото небе от радост, че чувам такива думи за моята работа от артисти, които са първата наистина световно успешна класическа кросоувър група с милиони фенове по света. Това изключително признание за нас и за целия екип, с който създаваме музиката, ни направи наистина щастливи.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Всички уроци, добри или трудни, са ми много ценни и благодарение на тях съм стигнала до тук. Благодарение на тях оценявам още повече подкрепата на хората до мен и всичко, което съм постигнала с много труд и отдаденост. Благодарение на уроците още много врати предстои да се отворят пред нас.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са добра възможност да навлезеш реално в сферата, в която искаш да се развиваш. Да усетиш дали наистина това е твоето място, да придобиеш нови умения и опит, да създадеш изключително ценни контакти и да начертаеш следващите ходове пред себе си.

Преди по-малко от две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече „Идеалният кандидат“. Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Зависи от сферата, но като цяло е изключително важно да си точен, коректен и организиран, както и да си комуникативен и да личи, че полагаш необходимите усилия да изучиш тънкостите в своята сфера. Креативният подход винаги може да те отличи и да ти даде предимство.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Вероятно изборът на подходяща сфера и компания си е предизвикателство и зависи дали човек е открил това, което наистина иска да прави и дали е открил достатъчно добри професионалисти, от които иска да се учи.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Завършила съм музикалната академия и не мога да дам обща оценка за университетите в България, но все пак от моите наблюдения образователната система у нас определено има нужда от подобрения, особено по отношение на практическата насоченост и въвеждането на по-иновативни методи на обучение. Учебният материал се предава по сух и скучен начин, който трудно може да те заинтригува истински и да те зареди с реални знания и умения.

Каква е рецептата за кариерен успех на Мария Новева?

Да вярваш в себе си, да слушаш вътрешното си гласче, да правиш това, което обичаш и да намираш баланса между работа и почивка, за да избегнеш така популярния вече за всички ни „бърнаут“. (Последното не винаги ми се получавa.) И никога, ама никога да не вярваш на неможещи хора, които ти казват, че и ти не можеш.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Свобода, музика, щастие.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да продължавам с пълна сила в тази посока, в която съм тръгнала и да не пренебрегвам себе си в грижата за всички останали, защото имам склонност да го правя непрекъснато.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да открият страстта си, да мечтаят за най-доброто, което могат да си представят и да действат смело напред. Да вярват в себе си, дори в моментите, в които може да се почувстват неразбрани, защото търпението и положените усилия винаги се отплащат и неразбирането си остава проблем само за неразбралите.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

След бурният успех и световната премиера на новия ни албум, компанията „Пайнер Медиа“ ООД регистрира невиждан срив в продажбите, като се намира в предизвикателно положение и обмисля преориентиране към продуциране на класическа музика. Заради сериозния спад в популярността на чалгата, редица учени от цял свят започват да изследват благотворното влияние на музиката на HYPNOTIC. Оказва се, че всички, които купят техния албум, се потапят в безпричинно щастие и безметежност.